Zöldhulladék gyűjtés

A zöldjárat, célja a növényi eredetű hulladékok elkülönített gyűjtése és szállítása. A gyűjtőjárat előnye, hogy ily módon ez a fajta hulladék nem foglalja el a helyet a kommunális hulladéktól a háztartások hulladékgyűjtő edényeiben, a begyűjtött anyag pedig nem a hulladéklerakót terheli, hanem komposztálásra kerül a Közszolgáltató kökényi komposztáló telepén.

A járat a kertes lakóterületeken közlekedik a szállítási menetrendben feltüntetett szállítási napokon.

A barna színű edényekbe kerül minden növényi eredetű biohulladék, azaz ágnyesedék, fűkaszálék, lomb, teafű, kávézacc, komposztálható zöldség- és gyümölcsmaradék, például krumplihéj, banánhéj, salátalevél és a tojáshéj is.

Emellett a zöldjárat számára kihelyezhetők még kévébe kötegelve a max. 5 cm átmérőjű és 1 méter hosszú ágak, a kötegeléshez kizárólag lebomló zsineg használható (műanyag és fém drót nem megengedett), valamint a fűkaszálék és a falomb átlátszó, áttetsző műanyag zsákban is kihelyezhető. A zsákolást úgy szabad csak elvégezni, hogy az kibírja a kézi emelést.

Amennyiben a zöldhulladékot nem szabályosan, hanem ömlesztetten, illetve kézi erővel nem megemelhető súlyban vagy méretben helyezték ki, vagy a növényi hulladékok közé más típusú hulladék is kerül, úgy a Dél-Kom munkatársainak a kihelyezett növényi részeket nem áll módjukban elszállítani!

 

Kérjük, hogy a zöldhulladék gyűjtési napokról előzetesen tájékozódjon, és csak ezeken a napokon reggel 6 óráig, vagy az ezt megelőző napokon este tegye ki a zöldhulladékot. Az ennél korábbi kihelyezéskor az elbomló növényi hulladékok nagy tömegben igen erős szagot árasztanak, ami a környék lakói számára kellemetlen lehet.

 

Komposztálás

 A komposztálás egyszerű módja annak, hogy tápanyagban gazdag humusszal ajándékozzuk meg a növényeinket, csökkentsük a hulladék mennyiségét és végig követhessük a természet csodálatos körforgását.

A háztartásokban és kertekben rengeteg zöldhulladék képződik, melyek komposztálhatók. A komposztnak köszönhetően javul a talaj szerkezete, ami segíti a talaj levegőzését. A komposzt sötét színe segíti a talaj felmelegedését. A komposzt vízmegkötő képességének köszönhetően javul a talaj vízháztartása.

A házi komposztáláshoz szükséges eszközök: komposztáló edényzet, metszőolló, ágvágó, ágaprítógép – a komposztálóba kerülő zöld- és élelmiszer hulladékok aprítására.

 A komposztálóba kerülhet:

  • háztartásból: nyers zöldségek, levelek a konyhai feldolgozásból, gyümölcsök, magok, gyümölcshéj, olajos magvak, nyers gabona és liszt, kávé, tea (akár a szűrőpapírral együtt is), fűszer- és gyógynövények, tojáshéj, papíráruk, natúr (tojástartó, karton, hullámpapír), de csak korlátozott mennyiségben, növényevő állatok ürüléke
  • kertből: lomb (korlátlan mennyiségben, kivéve diófa, amit csak korlátozottan és előrothasztás után lehet komposztálni), levágott fű (lehetőleg kiszárítva vagy előrothasztva egy külön rekeszben), apróbb gallyak (alaposan felaprítva egy-egy vékony rétegben), faforgács (gallyak, ágak aprítása után), kizárólag fahamu (szén vagy gyújtóspapír hamuja ne kerüljön közé)

 Amit semmiképpen ne rakjunk bele:

  • háztartásból: nem tisztán növényi ételmaradékok, hús, csont, állati eredetű ételmaradékok, záptojás, cigarettacsikk, pelenka, gyógyszerek, vegyszerek, egyéb veszélyes hulladékok, fémek, üvegek, műanyagok, festett és/vagy fehérített papírok, állati tetemek, húsevő állatok ürüléke, textíliák
  • kertből: fenyőfa tűlevelek és ágak, tuja jellegű növények levelei/ágai, építési törmelék, kövek, tégla- és cserépdarabok.

Fontos még tudni, hogy az edényeket ne tegyék ki folyamatos napsugárzásnak, mert a lebomlási folyamat lelassul. Az edényzetet esővédett helyen célszerű elhelyezni, mert a túl sok nedvesség rothadást idéz elő és a komposzt esetén a lebomlás a cél. Általánosan elmondható aranyszabály, hogy a „zöld” hulladékok és a konyhai anyagok mellé mindig keverjünk „barna” hulladékot avart, faaprítékot, fűrészport, fakérget. A hulladékot aprítva helyezzük a komposztálóba A különféle anyagokat rétegezzük egymásra és enyhén locsoljuk be őket, így a komposztálóba elhelyezett anyagokat könnyebben átjárja a levegő és gyorsabban képződik a komposzt. A komposztot időnként át kell forgatni., Az elkészült komposztott felhasználás előtt célszerű átrostálni.